Info voor vrijwilligers

Overzetactie

De actie op Rommersheide is een overzetactie. Dit betekent dat de amfibieën handmatig worden overgezet. Op andere plaatsen (bijvoorbeeld de Mieksebaan in Brecht en de Miksebaan in Brasschaat) worden schermen geplaatst aan de kant van de weg, met op regelmatige afstand emmers in de grond om de dieren in op te vangen. Helaas is dit op de Rommersheide niet mogelijk.

De dieren worden met de hand opgepakt en meteen overgezet. Is het een drukke paddentrek, dan worden de dieren eerst in emmers opgevangen en later uitgezet in het ven. Zo kunnen we zoveel mogelijk dieren redden vooraleer ze worden platgereden.

Waar en wanneer

We focussen ons op de straten Rommersheide E, Rommersheide F en het deel van de Mieksebaan dat grens aan het Rommersheideven. Rommersheide D is een doodlopende straat, met beperkt autoverkeer.

Plaats van afspraak is het begin van de Rommersheide D, aan het kruispunt aan de tennisclub TC Rommersheide. Bij gunstige weersomstandigheden (zie verder) spreken we af bij zonsondergang. Er is dus geen vast tijdstip. Het is pas bij valavond dat de trek begint.

Naarmate het later donker wordt, zal ook het tijdstip van samenkomst wat opschuiven. Om je enig houvast te geven: eind februari is dit ongeveer om 18u30. Midden maart is dit omstreeks 19u. Wil je het zeker weten, neem dan eerst contact met ons op.

Ideaal weer: minstens 5 graden Celsius en regen

De trek van de kikkers, padden en salamanders hangt sterk af van de weersomstandigheden. De temperatuur moet minstens 5 graden Celsius zijn. De luchtvochtigheid moet minstens 75% zijn. Met andere woorden: hoe warmer en hoe meer regen, hoe beter! We houden dan ook nauwgezet de weersvoorspellingen in de gaten.

Is het kouder dan 5 graden Celsius, dan heeft het geen zin om samen te komen en op pad te gaan: bij dergelijke lage temperaturen zit er geen beweging in de beestjes. Is het 6 graden en droog, dan zijn er altijd wel enkele moedigen die de trek aanvatten, maar grote aantallen zijn dit niet. Is het meer dan 6 graden en nat of regenweer, dan komen de padden, kikkers en salamanders massaal in beweging en is alle hulp welkom.

Het aantal dieren dat we helpen oversteken varieert dus heel erg van dag tot dag. Soms vinden we er maar een vijftal, dan weer een stuk of 20 en bij piekdagen (lees: warm en veel regen) kan het zelfs oplopen tot meer dan honderd! Een dag later is er dan weer geen pad te zien.

Ik help mee en neem mee…

  • Regenjas. Als het regent, is een goede regenjas een aanrader. Na een tijdje door de regen stappen, kan het best koud worden. Ook vingerloze handschoenen kunnen nuttig zijn.
  • Fluovestje. Voor de veiligheid is het belangrijk dat we goed zichtbaar zijn in het verkeer. De wijk Rommersheide is niet zo goed verlicht en niet alle chauffeurs passen hun snelheid aan. Voor je veiligheid: draag een reflecterend vestje of armband! We hebben altijd een altijd fluovestjes in voorraad.
  • Zaklamp. Een goede, waterbestendige zaklamp is onontbeerlijk, zeker om kleinere exemplaren als salamanders op te merken. De straten liggen er vaak modderig bij, wat het extra moeilijk maakt om de diertjes op te merken. Gebruik een zaklamp met heroplaadbare batterijen en vergeet niet om de batterijen tijdig op te laden!
  • Laarzen. Regenlaarzen als het regent, maar ook om in de berm te lopen. Door de regen kunnen er modderpoelen aan de straatkant ontstaan. En af en toe vissen we een exemplaar uit de grachten.
  • Emmertje. Als het druk is, heb je soms amper de tijd om de beestjes naar de andere kant te brengen, want daar komt er alweer een auto aan. In zo’n situatie is het handig om een emmer mee te hebben, zodat de kikkers, padden en salamanders snel van de straat geplukt kunnen worden. Belangrijk: vergeet niet vooraf de emmer goed uit te spoelen met water! Resten van schoonmaakmiddelen kunnen dodelijk zijn voor amfibieën!

Graag vooraf een seintje!

Wilt u meehelpen, neem dan bij voorkeur vooraf contact met ons op. We kunnen u dan ook het juiste tijdstip meegeven, voor voldoende veiligheidsvestjes zorgen, een extra zaklamp meenemen (indien u er zelf geen heeft). Bovendien geeft ons dit ook de mogelijkheid om de praktische organisatie van de overzetactie voor te bereiden.

Het contactformulier vindt u hier.