Meehelpen?

Meehelpen kan op verschillende manieren. Een klein beetje moeite kan al een wereld van verschil maken!

Mee op pad gaan met de overzetactie.

Heeft u een hart voor dieren – en amfibieën in het bijzonder – en wilt u meehelpen met het in standhouden van de amfibieënpopulatie in Rommersheide? Ga dan mee met de vrijwilligers tijdens de overzetactie. Onze vrijwilligers maken de ronde bij valavond, als de weersomstandigheden gunstig zijn. Op deze pagina vindt u meer informatie voor vrijwilligers. Interesse? Neem dan zeker contact met ons op.

Stoppen en helpen oversteken.

Ziet u een amfibie op straat? Neem het diertje voorzichtig vast en zet het de straat over, bij voorkeur over de gracht (dan is het zeker in veiligheid). Zet het beestje in de richting dat het gaat. Meestal is dat in de richting van het ven, zeker in de maanden februari en maart, maar bij de terugtrek (zie verder) kan dat ook van het ven weg zijn. De amfibieën van de Rommersheide zijn niet giftig! Wel raden we aan om achteraf de handen te wassen.

Met de auto? Graag traag.

Woont u in de Rommersheide, dan kan u op een heel eenvoudige manier meehelpen aan een succesvolle paddentrek: traag rijden. Zo heeft u meer tijd om een kikker of pad tijdig op te merken en ervoor uit te wijken. Amfibieën zijn bovendien heel kwetsbaar: door de luchtdruk van een passerende auto kunnen ze al verpletterd worden. Hoe trager u rijdt, hoe hoger de overlevingskans.

Blijf hoffelijk.

Vertraag als u een vrijwilliger ziet. In principe dragen vrijwilligers een opvallend fluo-vestje, zodat u ze al van ver kunt zien. Als een vrijwilliger bezig is met het vastnemen en overzetten van een amfibie, kan het wel eens gebeuren dat u eventjes moet stoppen. Dit duurt maar enkele seconden, dus geen reden om u op te winden. Bij verkeersagressie wordt de politie verwittigd.