Scorebord is live! (met nieuwe tussenstand)

Vanaf nu kan u elke dag meevolgen hoeveel amfibieën we al hebben overgezet. Een scorebord op de Mieksebaan toont het totaal aantal geredde salamanders, kikkers en padden. Op zondag 26 maart 2017 stond de teller op 613.

Wie op de Mieksebaan rijdt tussen de Andrélaan en de Bosbesdreef kan er (hopelijk) niet naast kijken: ons scorebord met het totaal aantal geredde amfibieën. Tot het einde van de paddentrek zullen we het cijfer elke dag updaten.

We haalden onze inspiratie bij het scorebord van de paddenoverzet op de Miksebaan en Kerkedreef in Brasschaat. Daar wordt sinds jaar en dag netjes de score bijgehouden, altijd interessant om te weten.

We hopen dat het bord ook een herinnering is voor de autobestuurders dat de paddentrek op de Rommersheide en Mieksebaan nog altijd aan de gang is; en dat een aangepaste snelheid wel degelijk een verschil maakt voor de overlevingskansen van een kikker, pad of salamander.

Voor wie het nog niet zou weten: amfibieën zijn heel kwetsbare dieren. De luchtverplaatsing van een passerende auto kan al voldoende zijn om het diertje te verpletteren of ernstige schade toe te brengen aan de ingewanden of ogen.Regelmatig vinden we bijvoorbeeld salamanders op de weg die op het eerste zicht in orde lijken, maar waar bij nadere inspectie de ogen of tong uitpuilen.

Ook kleine kikkers zijn heel gevoelig voor de luchtverplaatsing veroorzaakt door auto’s. Dit kleintje werd verpletterd door de luchtdruk van een passerende auto. Om aan te tonen hoe klein het kikkertje nog is, hebben we er een muntstuk van 1 euro naast gelegd.

Door een lagere snelheid is de impact van de luchtverplaatsing minder en is de kans op een (dodelijke) verwonding lager. Bovendien heeft de autobestuurder bij een lagere snelheid ook meer de tijd om een amfibie te ontwijken. Een aangepaste snelheid maakt dus wel degelijk een verschil en is de makkelijkste manier om mee te helpen aan een geslaagde paddentrek!

Op zondag 26 maart 2017 stond de teller van het aantal geredde amfibieën op 613. Binnenkort posten we een gedetailleerde verdeling per soort kikker, salamander of pad.