Eindtotaal 2017: 785 amfibieën gered!

De paddentrek zit erop voor 2017. Het scorebord op de Mieksebaan werd voor de laatste keer aangepast: een flinke 785 is de definitieve eindstand. Bruine kikkers spannen de kroon, het aantal vinpootsalamanders is op een hand te tellen.

Na veel tellen en hertellen, gevloek op Google Spreadsheets en geklungel met Microsoft Excel, zijn we er eindelijk met de definitieve cijfers van de overzetactie op de Rommersheide. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit jaar werden 785 kikkers, padden en salamanders levend en wel overgezet. Helaas wisten 274 diertjes de overkant niet te halen, platgereden door het autoverkeer. In totaal werden 1.059 amfibieën geteld, dood of levend.

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht per soort, in de vorm van een online Microsoft Excel-bestand:

In grafiekvorm ziet dit er zo uit:

Eindtotalen Paddenoverzet Rommersheide 2017

Onbetwiste heersers van de Rommersheide zijn de bruine kikkers, gevolgd door de groene kikkers. Alpenwatersalamanders en kamsalamanders houden vrij goed stand tegenover al dit kikkergeweld. Padden en kleine watersalamanders zijn duidelijk in de minderheid, vinpootsalamanders zijn bijna uitgestorven op de Rommersheide. Deze treemap brengt treffend in beeld:

Treemap Paddentrek Rommersheide 2017

Wat nu?

Eerst even bekomen van de amfibieëntrek. Dit weekend zullen we het scorebord verwijderen en opbergen in de garage. Volgend jaar halen we het scorebord van onder het stof, zodat we van bij het begin van de paddentrek de buurt op de hoogte kunnen houden van de paddentrek.

Wie interesse heeft om volgend jaar mee te helpen bij de overzet van padden, kikkers en salamanders – of meer wil weten over ons initiatief – mag ons altijd contacteren. Misschien houden we volgend jaar wel een info-avond voor geïnteresseerden! Dit kan misschien helpen om de drempel te verlagen.

We willen iedereen bedanken die meegeholpen heeft bij de amfibieënoverzet. In de eerste plaats de vrijwilligers, maar ook alle bestuurders die duidelijk rekening hielden met de paddentrek en hun snelheid aanpasten.Onze postkaarten hebben wel degelijk een effect gehad!

Tot slot ook bedankt voor alle positieve commentaren die we dit jaar van verschillende omwonenden kregen. Het is misschien wel “dweilen met de kraan open”, maar voor de kikker, pad of salamander betekent het wel het verschil tussen leven en dood.