Paddentrek Rommersheide 2024: U Kan Meehelpen (ook als autobestuurder)!

Traditiegetrouw gaan we ook in dit jaar de kikkers, padden en salamanders van de Rommersheide meehelpen om hun voortplantingsplekje heelhuids te bereiken. Vanaf februari trekken weer door de straten om zoveel mogelijk amfibieën veilig over te zetten. En u kan altijd meehelpen.

Een ding is zeker: het ven is er klaar voor. De afgelopen maanden heeft het stevig geregend waardoor het ven goed gevuld is met water. Het is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Kortom, een ideale bestemming voor de jaarlijkse paddentrek van kikkers, padden en salamanders.

U kan op verschillende manieren meehelpen. Vooreerst kan u in de vooravond als vrijwilliger met ons meegaan om de amfibieën handmatig over te zetten, zodat de dieren niet plat worden gereden door het drukke autoverkeer.

Kunt u niet meegaan? Geen nood. Met een kleine moeite kan u ook al een verschil maken. Als u ’s avonds (of ’s ochtends) een kikker, pad of salamander op straat ziet, kunt u die zelf een handje helpen: even vastnemen en de straat overzetten, altijd IN DE RICHTING dat ze gaan.

En ook als autobestuurder kunt u een bijdrage leveren. Gewoon door tijdens de paddentrek uw snelheid aan te passen en iets trager te rijden. Niet alle amfibieën sterven doordat ze onder de wielen zijn terecht gekomen: ook de luchtdruk van een (snel) rijdende auto kan fataal zijn voor hun kwetsbare ingewanden. Dus hoe trager u rijdt, hoe hoger de overlevingskans van de pad, salamander of kikker!

Heeft u interesse om mee te helpen? U kan ons geheel vrijblijvend contacteren via onderstaand formulier.

Lees ook onze pagina met informatie voor vrijwilligers.